Într-un volum de amintiri dedicat anilor ’80 și regimului Ceaușescu, intitulat „În ochiul ciclonului”, Constantin Boștină, un fost apropiat colaborator al lui Nicolae Ceaușescu, rememorează fapte și întâmplări din culisele regimului comunist din România. La apariția volumului, mass-media, precum și numeroși publiciști și formatori de opinie, au comentat dezvăluirile celui care a fost în intimitatea lui Nicolae Ceaușescu în anii ’80, cu precădere misiunea discretă încredințată lui Constantin Boștină în RDG, la sfârșitul lui septembrie 1989.
Constantin Boștină a avut o întâlnire discretă, prin intermediul Ambasadei României socialiste în RDG, cu Egon Krenz, un adept al schimbărilor din Uniunea Sovietică și un important lider în ierarhia de partid și de stat a RDG, care i-a sugerat că lucrurile trebuie să se schimbe și la București. Rememorând acele clipe, Constantin Boștină sugerează că deja exista un plan bine pus la punct al schimbărilor din statele socialiste, iar Egon Krenz era mai mult decât implicat.
Și, totuși…trebuie să ne amintim de faptul că în cursul zilei de 31 octombrie 1989, liderii RDG au aflat, cu stupoare, că RDG-ul era falimentar şi că, în curând, va deveni un stat insolvabil. Datoria externă a RDG era de 123 miliarde de mărci germane şi creştea în fiecare an cu 10 miliarde. În 1990, nivelul de trai trebuia să scadă cu 25-30%. Era urgentă nevoie de un sprijin financiar al RFG-ului, pe termen scurt, însă el avea să vină condiționat, după 1990.
Kremlinul a refuzat să-i ajute pe est-germani, în pofida cererilor repetate făcute de Egon Krenz la Moscova, cu ocazia vizitei din 1 noiembrie, şi a recomandat să nu se tragă în popor în cazul în care est-germanii vor forţa trecerea în Berlinul de Vest.
Nicolae Ceaușescu a refuzat să accepte noua realitate politico-economică și să schimbe ceva, inclusiv să se retragă de la putere. Glacisul strategic al URSS s-a prăbușit ca urmare a unor realități politico-economice…înțelese și acceptate de liderii de la Kremlin.
Adevăruri istorice…uitate sau neștiute de contemporanii acelor clipe?!
__________________
* Editorial publicat în numărul 10 (22)/2021 al revistei Enigmele Istoriei