Stabilitatea AIE-3 depinde de soliditatea PLDM care a fost principalul vector politic din tabară pro-europeană, iar  pierderea guvernării ar duce indirect la fărămiţarea formaţiunii liberal-democrat. În schimb, pentru forţele politice pro-putiniste de la Chişinău (PSRM, PCRM şi Partidul Nostru) griparea alianţei pro-europene este „mană cerească” pentru preluarea puterii prin organizarea de alegeri anticipate şi prin negocieri subterane cu lideri din tabara democraţilor lui Marian Lupu, cu sprijinul tacit al Federaţiei Ruse. O altă problemă care ar putea dizolva alianţa AIE-3 o reprezintă alegerea preşedintelui Republicii Moldova din primăvara anului viitor unde sunt mai mulţi posibili candidaţi: Mihai Ghimpu, Marian Lupu sau de ce nu un „om de casă al lui Vlad Plahotniuc” dacă nu vor avea maturitatea politică necesară să treacă peste orgolii în faţa sacrificării „drumului european”. Dincolo de aceste premise sumbre, premierul moldovean Valeriu Streleţ încearcă să preia din mers controlul în alianţă şi de la forumul Partidului Popular European (PPE) a spus răspicat că PLDM nu intenţionează să se retragă din alianţa de guvernare.

„PLDM nu intenţionează să se retragă din Alianţa de guvernare. La revenirea mea în ţară, vom discuta cu colegii din PD şi PL pentru a elabora o foaie de parcurs privind paşii pe care trebuie să-i facem împreună, în perioada imediat următoare, inclusiv ce ţin de reformele necesare pentru dezvoltarea ţării. Referitor la moţiunea de cenzură şi suspiciunile de corupţie invocate, mă voi expune separat”, a scris pe facebook şeful Executivului de la Chişinău.

Dincolo de acţiunea de PR a lui Streleţ, situaţia din interiorul AIE-3 pare să îl contrazică întrucât la şedinţa comună a alianţei, liderii PLDM au adresat un ultimatum către PD şi PL: sau şeful CNA, Viorel Chetraru şi procurorul general, Corneliu Gurin, sunt demişi sau PLDM părăseşte alianţa de guvernare. Potrivit jurnal.md propunerea a fost respinsă şi de liderii  PL, şi de cei PD, care au spus la unison că aceste demisii ar prejudicia mersul anchetei în cazul jafului unui miliard de dolari din sistemul bancar şi că, în realitate, condiţia PLDM este o răzbunare pentru reţinerea liderului formaţiunii.

Revanşa PLDM stârneşte nemulţumirea partenerilor din AIE-3

La rândul său, preşedintele PDM, Marian Lupu a declarat potrivit jurnaliştilor siteului today.md  că ar putea urma demiteri ale miniştrilor din Executiv, după ce PD şi PL au refuzat propunerea PLDM de demitere a Procurorului General, Corneliu Gurin şi a directorului CNA, Viorel Chetraru.

„Luni ne-am întâlnit într-un cadru îngust cu domnul Streleţ unde am fost rugaţi sa susţinem demisia lui Gurin. La un moment dat l-am întrebat pe Streleţ: dacă mergem pe linia de demisie a Procurorului general şi a şefului CNA, ar duce oare la o calmare a spiritelor in cei PLDM? Răspunsul a fost unul foarte franc: Dar nici pe departe aceste 2 demisii nu vor duce la calmarea spiritelor in PLDM”, a conchis liderul PDM.

Profitând de situaţia tensionată din tabăra pro-europeană, forţele pro-putiniste de la Chişinău au depus o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Streleţ care va fi dezbătută săptămâna viitoare şi teoretic ar putea însemna căderea Guvernului dacă PL şi PDM vor trăda . Astfel, textul moţiunii de cenzură a fost semnat de către 42 de deputaţi ai PSRM şi PCRM şi va fi examinată în plenul Parlamentului moldav în şedinţa din data de 29 octombrie.

„Înaintăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ pentru suspiciuni de corupţie care planează asupra prim-ministrului Valeriu Streleţ şi a membrilor Guvernului. În virtutea funcţiei deţinute, Streleţ  s-a detaşat de la funcţia sa, expunându-se în favoarea lui Vladimir Filat. Anteior, lui Valeriu Streleţ i s-a cerut să iniţieze procedura de demitere a şefului CNA, însă premierul nu a dat curs, şi doar după reţinerea lui Vladimir Filat a venit cu un asemenea demers, fapt pe care îl calificăm drept abuz de putere. Guvernul Republicii Moldova, în frunte cu Valeriu Streleţ, se poziţionează în fruntea unor scandaluri mari de corupţie, premierul este implicat în scheme coruptibile, iar în aceste circumstanţe şi-a pierdut dreptul de a administra treburile statului şi urmează a fi demis prin vot de neîncredere”, se arată preambulul textului  moţiunii de cenzură, potrivit jurnal.md.

Dacă va trece de moţiunea de cenzură, Valeriu Streleţ va fi obligat să negocieze o recalibarare în interiorul AIE 3 cu Marian Lupu (liderul PDM) şi cu Mihai Ghimpu (PL) însă după ce va tempera spiritul de revanşă din interiorul formaţiunii democrat-liberale. Pe de altă parte, dacă AIE-3 se va dezintegra iar PSRM, PCRM şi Partidul Nostru vor împinge Moldova în zona alegerilor anticipate, cine din tabăra pro-europeană va deconta dezastrul în afara lui Vlad Filat şi a PLDM? Vlad Plahotniuc?Marian Lupu sau Mihai Ghimpu?Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru destinul geopolitic al Chişinăului şi de ce nu al României.