Centenarul României a fost omagiat la Bruxelles de către Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Institutul Cultural Român Bruxelles care au realizat în parteneriat vernisajul expoziției Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție. Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Autoworld din Parcul Cinquantenaire Bruxelles în seara de 29 noiembrie 2018 și a fost urmat de recepția oferită de către Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și Ambasada României în Regatul Belgiei cu ocazia celebrării Centenarului României la 1 Decembrie 2018.
Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție ilustrează, în 21 de panouri fotografice, parcursul istoric, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri. Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Vătoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu se numără printre cei cărora le datorăm înfăptuirea României moderne. Biografiile sunt cu atât mai impresionante, cu cât destinul lor este mai dramatic. Scopul proiectului expozițional, realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, prin programul de finanțare dedicat Centenarului României (2017-2018) și Primului Război Mondial, este de a aduce în conștiința publicului secolului XXI, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne, personalitățile cu rol primordial în lupta pentru o Românie mare, puternică, indivizibilă. Scopul proiectului expozițional este de a aduce în conștiința publicului secolului XXI, într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne, personalitățile cu rol primordial în lupta pentru o Românie mare, puternică, indivizibilă, precum și destinele lor. „Asociația Identitate Culturală Contemporană consideră importantă sărbătorirea, la nivel național și internațional, a centenarului românesc. Centenarul Marii Uniri trebuie să reprezinte un moment special al reunirii românilor în jurul valorilor naționale, precum și al afirmării României la nivel european. În acest context, credem că expoziția Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție, organizată împreună cu Institutul Cultural Român Bruxelles, poate să contribuie la cunoașterea, în rândul cetățenilor europeni, a biografiilor liderilor politici și intelectuali români cu vocație universală care au făcut posibilă realizarea României Mari la 1918”, declară Florin Pîrlea, președintele Asociației Identitate Culturală Contemporană. La Bruxelles, expoziția a fost prezentată, în premieră, în limba engleză.
Președintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, în calitate de membru al Consiliului Științific al AICC, a participat la vernisajul acestei expoziții și la sărbătorirea Centenarului României la Bruxelles.