În timpul desfășurării conferinței Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova, desfășurată la începutul celei de a VIII-a Festivalului „Zilele Basarabiei”, preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, a acordat un interviu portalului electronic Epoch Times făcând referire la factorii destabilizatori pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

„Corupţia devine pe zi ce trece un factor destabilizator de securitate naţională în R. Moldova. Cel mai ilustrativ exemplu este cel al dispariţiei banilor de la Banca de Economii şi faptul că nu se găseşte făptuitorul, în ciuda supoziţiilor şi anchetelor”, afirmă istoricul Constantin Corneanu într-un interviu acordat Epoch Times în marja conferinţei Efectele acordului de asociere cu UE pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, expertul arată că elita politică din Transnistria este cu spatele la zid şi are de ales între o prăbuşire economică pe fondul diminuării sprijinului rusesc şi reintegarea în spaţiul constituţional moldovean”.

Preşedintele Consiliului-Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” consideră că delapidarea BEM şi faptul că „până la această oră hoţul n-a fost arestat, complicii n-au fost găsiţi iar banii nu s-au întors în safe-urile băncii” arată corupţia ca un impediment pentru procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. „Este nevoie de predictibilitate legislativă şi anticorupţie pentru ca orice investitor din spaţiul UE şi, nu numai, să se asigure că investiţiile sale vor avea un efect pozitiv. Corupţia este un factor destabilizator pentru securitatea naţională a R.Moldova aşa cum a fost şi la Kiev, unde a reprezentat începutul sfârşitului (regimului Ianukovici n. n.), a explicat preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU pentru Epoch Times.

Preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU consideră că elita de la Chişinău nu mai are cale de întors şi nu va mai putea să facă jocul de balans între Est şi Vest. Compromisurile făcute cu minorităţi etnice şi naţionale extrem de vocale, din cauza corupţiei şi-a indeciziei legată de orientarea geopolitică, nu mai pot continua în opinia sa, iar Republica Moldova trebuie să se decidă „să meargă cu toate forţele fie spre UE, fie spre Uniunea Eurasiatică”. Potrivit preşedintelui Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, o consecinţă directă a semnării acordului de asociere cu UE de către Chişinău şi a crizei ucrainene este că „pe măsură ce timpul se scurge, Transnistria, care se sufocă din punct de vedere economic, trebuie să achieseze la ideea de a accepta standardele pe care le impune guvernul de la Chişinău”. Regimul de la Tiraspol trebuie să aleagă între acceptarea reintegrării în ordinea constituţională a Republicii Moldova, care i-ar putea salva economia ce se prăbuşeşte şi o izolare „între ceva ce încă nu ştim ce este (un război între Rusia şi Ucraina, o încetare de plăţi de către Rusia) şi Republica Moldova”.

După semnarea Acordului de Asociere cu UE, eforturile de soluţionare a crizei transnistrene s-au accelerat, iar liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk s-a întâlnit la Chişinău cu premierul Chiril Gaburici, a amintit preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU. „Pe măsură ce timpul se scurge, Transnistria, care se sufocă din punct de vedere economic, trebuie să achieseze la ideea de a accepta standardele pe care le impune guvernul de la Chişinău”, a concluzionat preşedintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”.

Interviul integral se poate citi pe http://epochtimes-romania.com/news/constantin-corneanu-coruptia-este-un-factor-destabilizator-pentru-securitatea-republicii-moldova-interviu—231721