ECHIPA ȘI AUTORII AESGS

CONDUCEREA AESGS

Preşedintele Consiliului-Director

Dr. Constantin CORNEANU

e-mail: president [a] aesgs.ro

Vicepreşedintele Consiliului-Director

Mugur JIANU

e-mail: vicepresident [a] aesgs.ro

Secretar General

Mihaela GOLBAN  

e-mail: office [a] aesgs.ro

CONSILIUL DIRECTOR

I. CONSILIUL DIRECTOR (21.10.2009 – 27.01.2011)

Preşedintele Consiliului-Director – Dr. Constantin CORNEANU

Vicepreşedintele Consiliului-Director – avocat Adrian ISCRU

Secretar General – Mihaela GOLBAN

II. CONSILIUL DIRECTOR (27.01.2011 – 30.11.2011)

 Preşedintele Consiliului-Director – Dr. Constantin CORNEANU

 Vicepreşedintele Consiliului-Director – Manuel DONESCU

 Secretar General – Mihaela GOLBAN

III. CONSILIUL DIRECTOR (30.11.2011 – 05.12.2015) 

Preşedintele Consiliului-Director – Dr. Constantin CORNEANU

Vicepreşedintele Consiliului-Director – avocat Mugur JIANU

Secretar General – Mihaela GOLBAN

IV.CONSILIUL DIRECTOR (05.12.2015 – 06.12.2019 )

Preşedintele Consiliului-Director – Dr. Constantin CORNEANU

Vicepreşedintele Consiliului-Director – avocat Mugur JIANU

Secretar General – Mihaela GOLBAN

 V.CONSILIUL DIRECTOR (06.12.2019 – )

Preşedintele Consiliului-Director – Dr. Constantin CORNEANU

Vicepreşedintele Consiliului-Director – avocat Mugur JIANU

Secretar General – Mihaela GOLBAN

PREȘEDINTE

Dr. Constantin CORNEANU

Este membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) din septembrie 2009. Anterior fondării AESGS, a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova (2004 – 2007) şi jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale în cadrul redacţiei TV Pro-Patria şi la Observatorul Militar. Are o experienţă de peste două decenii în domeniul analizei relaţiilor internaţionale, aria sa de expertiză incluzând afaceri externe şi politici de securitate, cu precădere în spaţiul ex-sovietic, precum şi relaţia dintre Republica Moldova şi România. Este doctor în istorie din 2003 cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de Al Doilea Război Mondial. A absolvit Colegiul Naţional de Apărare (1998) şi Facultatea de Istorie (1994) a Universităţii Bucureşti. A publicat lucrările: Sub povara marilor decizii (ediţia a I-a la Editura Scripta, Bucureşti, 2007 şi ediţia a II-a la Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2013); Victorie însângerată. Decembrie 1989 (Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2014), precum şi numeroase articole ştiinţifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie şi Civilizaţie, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producţia de televiziune Balcanii în flăcări. Co-editor al volumului Prăbuşirea Imperiului Sovietic. „Lecţii” în retrospectivă (Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2012). În perioada 1 martie 2010 – 10 august 2015 a fost cercetător în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi membru al Consiliului Ştiinţific al acestei instituţii. A publicat numeroase studii, articole şi editoriale dedicate Revoluţiei Române din Decembrie 1989 din calitatea de cercetător şi Director Editorial al publicaţiei Caietele Revoluției (2012). Este membru al Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică. În perioada 17 august 2018 – 27 mai 2019 a îndeplinit funcția de Director General-adjunct al IRRD 1989 și, mai apoi, pe cea de Director Științific al IRRD 1989 (1 iunie – 31 decembrie 2019). Începând din data de 15 ianuarie 2020 este redactorul-șef al revistei Enigmele Istoriei.

VICEPREȘEDINTE

Mugur JIANU
Este vicepreşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” din 30 noiembrie 2011. A absolvit Facultatea de Drept (1994) din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti. Anterior alăturării echipei AESGS a acumulat experienţă managerială în cadrul Companiei Naţionale TAROM (1995 – 2001) şi este membru al Baroului Bucureşti din 2001.

SECRETAR GENERAL

Mihaela GOLBAN

Este membru fondator şi secretar general al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice „Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) din septembrie 2009. Este licenţiată în ştiinţe juridice, specialistă în cultură şi educaţia adulţilor (EU Consult and the University Extension Service, Skaerum Molle, DK – 1996). A absolvit Facultatea de Administraţie Publică a Universităţii „Athaeneum” Bucureşti (2006), cursul postuniversitar de biblioteconomie şi ştiinţa informării la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (2007 – 2008) şi este traducătoarea mai multor opere din literatura universală.

DEPARTAMENTUL RELAȚII INTERNAȚIONALE, ANALIZĂ GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGICĂ

Conducerea Departamentului este asigurată de către președintele Consiliului Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU. Departamentul are drept obiectiv principal realizarea de analize și studii din domeniul relațiilor internaționale, geopoliticii și analizei strategice în contextul evoluției politico-militare și economice de la începutul secolului XXI.

DEPARTAMENTUL CULTURAL

Dr. Ioana CIODARU-CEAUŞESCU

Este absolventă a Universităţii din Craiova, Facultatea de Litere, specializare Limba şi literatura Engleză – Limba şi literatura Franceză (promoţie 2003) şi a masterului “Știinţa şi practica traducerii” din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Piteşti (2004 – 2006). Doctor în filologie cu o teză despre poezia lui Marin Sorescu (Structura şi expresivitatea limbajului poetic în opera lui Marin Sorescu). Preocupări în domeniul vieţii culturale, teatrale şi literare. Absolventă a cursurilor de management de artă din cadrul Institutului de Management al Artei ARTMARK şi coordonator al Departamentului Cultural din cadrul AESGS “Gheorghe I. Brătianu” (e-mail: ioanaciodaru@aesgs.ro).

EXPERȚI ASOCIAȚI

Dr. Nicolae DOLGHIN

Colonel în rezervă, doctor în ştiinţe militare, cercetător ştiinţific I. A absolvit Universitatea Bucureşti şi Academia Militară. După 1990 a urmat cursurile Academiei Militare a Statului Major General al Federaţiei Ruse (1990-1992), pentru probleme de strategie militară, şi ale Colegiului „George C. Marshall” din Germania (1995), pentru cele de securitate. A îndeplinit diferite funcţii în structurile Ministerului Apărării Naţionale și în Administrația Prezidențială. Autor de studii şi analize în domeniul apărării publicate în revista Gândirea Militară Românească. A fost coautor şi coordonator de lucrări apărute sub egida Editurii Militare. După trecerea în rezervă a activat, între 2001-2008, ca cercetător științific, şef de secţie şi director ştiinţific al Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Este autorul unor lucrări științifice (Geopolitica: dependenţele de resursele energetice, Spaţiul şi viitorul războiului) şi studii publicate în revistele Impact Strategic și Gândirea Militară Românescă, coautor de lucrări, studii şi analize publicate de către Editura UNAp „Carol I”. A participat cu comunicări la dezbateri pe probleme de securitate în cadrul unor sesiuni ştiinţifice, seminarii şi mese rotunde în ţară şi străinătate.

 

Dr. Vasile BUGA

Doctor în istorie și cercetător ştiinţific asociat la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române, coordonator al Centrului de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu” din cadrul INST. Specializat în problematica relațiilor româno-sovietice și româno-ruse, precum și a Istoriei URSS. Autor al unor lucrări, studii și articole pe teme de politică internă și externă privind istoria și geopolitica Uniunii Sovietice și-a Federației Ruse. Volume publicate: Apusul unui Imperiu. URSS în epoca Gorbaciov (1985-1991), Editura INST, Bucureşti, 2007; Pe muchie de cuțit. Relațiile româno-sovietice (1965 – 1989), Editura INST, București, 2014; Putere şi societate. Lagărul comunist sub impactul destalinizării (1956), Editura INST, Bucureşti, 2006 (coordonator împreună cu Dan Cătănuş); O vară fierbinte în relaţiile româno-sovietice. Convorbirile de la Moscova din iulie 1964, Editura INST, Bucureşti, 2012; Gh. Gheorghiu-Dej la Stalin.1944-1952, Editura INST, Bucureşti, 2012 (editor împreună cu Dan Cătănuş); Sub lupa Moscovei. Politica externă a României (1965-1989), Editura INST, București, 2015.

 

În perioada 2011 – 2017 au mai colaborat în calitate de experți-asociați:

Drd. Miruna Mădălina TRANDAFIR (2011 – 2012)

Dr. Alexandru PURCĂRUȘ (2012 – 2013)

Dr. Constantin CORNEANU

Dr. Constantin CORNEANU

Președinte AESGS

Articole

Dr. Ioana CIODARU-CEAUȘESCU

Dr. Ioana CIODARU-CEAUȘESCU

Dir. Dep. Cultural AESGS

Articole

Dr. Nicolae DOLGHIN

Dr. Nicolae DOLGHIN

Expert Asociat AESGS

Articole