În contextul evoluțiilor geopolitice spectaculoase din spațiul ex-sovietic, precum și al creșterii interesului opiniei publice și al mass-media față de evoluțiile din Ucraina, o carte despre trecutul și prezentul unei regiuni geografice, Bucovina, reprezintă o provocare aparte. Volumul domnului Mihai Copețchi-Kopecky, intitulat Geopolitica Bucovinei. O analiză a unui „puzzle geopolitic”, relevă faptul că, totuși, într-o lume din ce în ce mai globalizată ,,problema Bucovinei” devine o necesitate de conştiinţă, după cum consemnează însuși autorul. Geopolitica Bucovinei. O analiză a unui „puzzle geopolitic” reprezintă o premieră în istoriografia problemei Bucovinei, un mod aparte de-a vedea și înțelege realitățile unei lumi și, totodată, un volum care incită prin titlu și nu numai. În finalul volumului, Mihai Copețchi-Kopecky își exprimă convingerea că această analiză analiză geopolitică a Bucovinei va contribui, într-un fel sau altul, ca generaţiile viitoare să înţeleagă: ,,ce a fost, cum a fost, ce va fi, sau…dacă va mai fi !?”.

,,Dacă va mai fi”!? Mai mult decât provocator și incitant, însă răspunsul la această întrebare depinde de înțelegerea acestui „puzzle geopolitic” din Bucovina!

Lansarea volumul s-a desfășurat în seara zilei de 4 decembrie 2018 în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române din București. Organizatori ai evenimentului au fost Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Asociația Europeană de Studii Geopolitce și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” și Asociația Culturală Moștenitorii Vaideeni. Cu această ocazie, au luat cuvântul: dr. Constantin CORNEANU (Asociația Europeană de Studii Geopolitce și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”), realizator al prefeței volumului, Eugenia OPRESCU (Muzeul Național al Literaturii Române), gazdă a evenimentului, Marian CLENCIU (Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina),  Ștefan HOSTIUC (Revista „Mesager Bucovinean” din Cernăuți), Dacian DUMITRESCU (Platforma Jurnaliști Independenți), Dumitru CURCĂ (Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina) și autorul volumului, Mihai COPEȚCHI-KOPECKI. Volumul a apărut sub egida Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina.