Distrugerea blocului de alianțe ale partidelor pro-europene (PDM, PLDM și PL) de către oligarhul Vladimir Plahotniuc și impunerea unui guvern pasiv condus de omul său de curte, Filip Pavel, au mărit șansele candidatului PSRM, Igor Dodon, să câștige fără prea mare bătaie de cap alegerile prezidențiale care se vor desfășura în această toamnă la Chișinău.

Cu un discurs anti-european și anti-românesc, Igor Dodon a devenit peste noapte preferatul electoratului moldav sărăcit de guvernele AIE (Alianța pentru Integrare Europeană) și implicit de jocurile de interese ale lui Vladimir Plahotniuc. În ecuația lui Dodon intră din nefericire și Bucureștiul care de ceva vreme este un spectator neputincios al luptelor interne dintre partidele moldave și girează tacit guvernarea lui Plaha. De asemenea, sintagme de genul ”Basarabia nu este România”, ”România și Basarabia sunt două state paralele cu destine diferite” rostite în spațiul de idei de la București sunt mană cerească pentru putiniștii din jurul lui Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale, pentru legitimarea discursului său anti- românesc și implicit al apropierii de Kremlin și Uniunea EuroAsiatică. În schimb pentru candidații partidelor de dreapta din Republica Moldova se anunța zile grele de campanie întrucât le va fi dificil să lupte cu mașinăria din jurul lui Dodon care pare să fie confirmat de ultimele sondaje de opinie de la Chișinău. Astfel, potrivit ultimului sondaj dat publicității în data de 25 august 2016, de IMAS în parteneriat cu portalul Deschide.md şi Conflict Prevention and Early Warning Center, candidatul PSRM, Igor Dodon este  cotat cu  14,6% din intenția de vot a electoratului moldav în timp ce Maia Sandu și Andrei Năstase cu 8,7% și respectiv 5,6%. De asemenea, sondajul îi mai include pe liderul PCRM, Vladimir Voronin (5,3%), președintele PDM, Marian Lupu (4,5%), premierul democrat Pavel Filip (3,1%) și șeful PPEM, Iurie Leancă (3%). Deși până în ziua votului (30 octombrie 2016) se mai pot întâmpla multe, Dodon vrea să profite din plin de avantajul său în fața candidaților dreptei moldave și în acest scop a adresat executivului moldav o solicitare prin intermediul căreia cere să se deschidă mai multe secții de votare pentru cetățenii moldoveni rezidenți în Federația Rusă.

Potrivit jurnaliștilor portalului Puterea.md, candidatul PSRM la prezidențiale a cerut numai în Federația Rusă să fie deschise 159 de secții de votare, motivând că acolo sunt circa jumătate de milion de moldoveni. Socialistul cere deschiderea a 47 de secții de votare în Italia; 16 în SUA, 6 în Canada, câte 5 în Germania, Ucraina și Spania, 4 în Israel, câte trei în România și Grecia; două în Portugalia. În solicitarea sa, Igor Dodon a folosit date oficiale, potrivit cărora peste hotare s-ar afla 805.509 cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 142.266 în Italia, 47.554 în SUA și 17.565 în Canada. De asemenea, candidatul PSRM a  specificat  ca secțiile de votare să fie deschise după formula: o secție de votare la 3.000 de cetățeni. În fapt, miza lui Dodon sunt voturile pe care le-ar obține în secțiile din spațiul Federației Ruse prin mijloace mai puțin ortodoxe dacă situația din teren ar necesita acest lucru. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunţat oficial că va boicota scrutinul prezidenţial din această toamnă. În sprijinul lui Dodon a venit liderul PCRM, Vladimir Voronin care prin discursul său anacronic mută electoratul comunist spre cel al lui Dodon, deși oficial a clamat boicotarea alegerilor. ”Primul candidat, familia lui care e îngrozitoare, Lupu, ne-a trădat pe noi. L-am crescut, l-am făcut, credeam că o să facem om din el, ne-a trădat. Dodon, noi l-am crescut, l-am găsit nu ştiu unde într-o firmă raga capîta, l-am adus şi l-am făcut om, ne-a trădat. Ei cum, din trădători de ăştia să iasă preşedinte? Acelaşi Dodon, că el vrea alegeri anticipate parlamentare, se bătea cu capul de toţi pereţii şi toate băncile în Parlament şi el acum se rupe că tocmai arde tot sub dânsul şi fălcile îi ard la preşedinţie, înseamnă că el are să fie fix aşa cum sunt ăştia şi o să calce peste tot numai în interesul lor”, a declarat liderul PCRM, într-o conferință de presă, potrivit jurnal.md.

Prin această manevră tactică, Voronin îi consolidează poziția lui Igor Dodon întrucât electoratul său fidel va vota cu pro-putiniștii și nu va ține cont de deciziile unui ”bătrânel pensionat din politică moldavă de către Plahotniuc când i-a decimat grupul PCRM prin trădarea a 14 parlamentari”. Dincolo de comicăriile mediatice ale lui Vladimir Voronin, Igor Dodon se va putea baza pe electoratul forte al comuniștilor cât și pe cel din zonele cu populație rusofonă și din Regiunea Autonomă Găgăuzia. În momentul de față, dreapta din RM este decimată de multitudinea de candidați ceea ce nu face decât să rupă voturile în favoarea lui Dodon. Singurul candidat al dreptei care a început pentru moment un război electoral pe facebook, cu liderul PSRM, este candidatul PPEM, Iurie Leancă. Potrivit jurnaliștilor portalului unimedia.info, Leancă este de părere că mesajele socialiștilor prezintă un pericol pentru societate deoarece nu au decât scopul să semene discordie în rândul cetățenilor. „Pliantele electorale cu care Igor Dodon împânzește Moldova promovează o temă falsă, al cărei obiectiv este să creeze discordie între cetățenii Moldovei. Lui Dodon nu îi pasă de moldoveni, ci doar de crearea unui sentiment de frică pe care să îl poată exploata pentru a veni la putere. Candidatul Moscovei folosește o temă de propagandă învechită, cu rol de sperietoare, rămânând astfel blocat în secolul trecut. Moldova trebuie să-și continue drumul spre Vest, pentru binele cetățenilor săi. Un Președinte are datoria să-i unească pe oameni, nu să-i dezbine. Indiferent de etnie și orientarea geo-politică, îndemn cetățenii Moldovei să aleagă un mesaj pozitiv și să nu cedeze la amenințări”, scrie Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

În replică, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea îl îndeamnă pe fostul premier să „nu-și bage nasul unde nu-i fierbe oala”, respectiv: „Domnule Leancă, domnule ex-simplu prim-ministru, avem două rugăminți către dumneavoastră. Prima. Nu vă băgați nasul unde nu vă fierbe oala. Mai exact, nu vă transformați în consultant pentru campania politică a Partidului Socialiștilor. Dacă o să avem nevoie de serviciile dumitale, vă anunțăm. Dar cred că n-o să avem nevoie. Mai degrabă ideile voastre unioniste o să-i fie utile lui Mihai Ghimpu, de care vă leagă o prietenie tandră. A doua. Ocupați-vă zi și noapte de investigarea politică a furtului miliardului, care s-a produs în timpul cît erați simplu prim-ministru. Puteți începe cu analizarea propriei semnături pe documentele care au permis transferul de bani de la BNM la BEM. Vă dăm și o lupă, dacă aveți nevoie. Domnule Leancă, fii un simplu om. Nu sări gardul…”, scrie Vlad Bătrîncea.

În momentul de față, premisele sunt favorabile unei victorii facile candidatului pro-putinist Igor Dodon care din postura de președinte al RM va izola țara de Occident și va retrasa ”cortina de fier” la granița cu România. Pentru dreapta din RM nu este încă totul pierdut, însă lipsește un candidat credibil pentru că, totuși, cu Maia Sandu nu se face primăvară iar mesajul lui Dodon este scurt și concis, în dulcele grai kominternist al anilor ’50: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”.