La sfârșitul lunii iulie s-a stins din viață, după o grea suferință, diplomatul și istoricul rus Valeri Leonidovici Musatov, doctor în științe istorice, unul din cercetătorii proeminenți ai evoluțiilor politice din statele Europei Centrale și de Est. Absolvent al Institutului de Relații Internaționale din Moscova (1964), s-a dedicat activității pe tărâmul relațiilor internaționale. După o stagiatură de doi ani la Ambasada URSS din Budapesta, a lucrat în Sectorul de Relații cu Ungaria și România din cadrul Secției Relații Externe a CC al PCUS (1966 -1973), apoi a revenit în structura MAE al URSS în calitate de consilier și ministru-consilier în cadrul Ambasadei URSS în Ungaria. În anul 1984 a revenit la Secția Relații Externe a CC al PCUS în calitate de adjunct și, respectiv, prim-adjunct al acestei Secții pentru relațiile cu Partidele Comuniste  din Europa Centrală și de Est. După destrămarea URSS (25 decembrie 1991) și-a desfășurat activitatea în aparatul MAE al Federației Ruse, a îndeplinit funcții în cadrul Academiei Diplomatice, unde a condus Sectorul de Studii Europene. În anii 2000 – 2006 a fost Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse la Budapesta și, prin cumul, reprezentant al Federației Ruse în Comisia Dunării.

După pensionare s-a dedicat activității de cercetare, inclusiv în cadrul Institutului de Relații Economice și Politice al Academiei Ruse de Științe. Rodul cercetărilor efectuate și-a găsit reflectarea în volumele publicate: Prevestitorii furtunii. Crizele politice din Europa de Est (1956-1981), Moscova, 1996; Rusia și Europa de Est: legătura între vremuri (Moscova, 2008); Rusia în păienjenișul globalizării (Moscova, 2010); A doua ,,eliberare” a Europei de Est (Moscova, 2016) etc. A publicat, de asemenea, o serie de studii în volume colective apărute sub egida Institutului de Slavistică al Academiei de Științe a Rusiei, printre care ,,Primăvara pragheză”. Retrospectivă istorică (Moscova, 2010); Revoluții și reforme în țările Europei Centrale și de Est: după 20 de ani (Moscova, 2011); Criza ungară din anul 1956 în contextul dezghețului hrușciovist, al relațiilor internaționale și interblocuri (Moscova-Sankt Petersburg, 2018). Sub semnătura sa au apărut numeroase studii în revista Novaia i noveișaia istoria (Istoria contemporană și recentă ) privind istoria  postbelică a țărilor socialiste, precum și politica URSS în cadrul sistemului mondial socialist. A vizitat de câteva ori România, a participat la sesiuni științifice ale Comisiei istoricilor români și ruși.

Valeri Leonidovici Musatov a fost un prieten apropiat al României. Cei care l-au cunoscut și apreciat îi poartă o profundă amintire și exprimă sincere condoleanțe membrilor familiilor și colegilor lui.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!