În anul împlinirii a 80 de ani de la începerea operațiunii „Barbarossa”, care avea să genereze Marele Război pentru Apărarea Patriei (1941 – 1945), încheiată cu capitularea Germaniei și Victoria de la 9 Mai 1945, ne readucem aminte că la ultimul asalt din primăvara Victoriei am participat și noi! În 1986, revista „Cinema” a găzduit un lung interviu al regizorului Sergiu Nicolaescu care revenise de la Hollywood după ce își prezentase noua producție cinematografică dedicată campaniei Armatei Române în Vest, respectiv pelicula „Noi, cei din linia întâi”.

Cineaștii americani au fost uimiți de adevărurile unui film care încerca să prezinte cele petrecute într-un timp devenit Istorie, precum cooperarea româno-sovietică de după 23 August 1944 și pierderea Diviziei 4 infanterie în capul de pod de peste Tisa (19 octombrie 1944) datorită acestei cooperări, retragerea din Budapesta după sângerosul asalt din decembrie 1944 – ianuarie 1945 și nu numai. Chestionat de către oamenii de film americani în legătură cu realitatea prezentată în film, regizorul Sergiu Nicolaescu i-a întrebat pe cineaștii americani dacă cele relevate în „Ziua cea mai lungă” sau „Un pod prea îndepărtat” sunt sau nu legate de o realitate istorică care, totuși, a fost, în mare parte, asemănătoare și în Vest și în Est.

Rememorând aceste mărturisiri legate de Campania Armatei Române în Vest și de a sa reconstituire cinematografică, în contextul reinterpretării și reanalizării celui de-Al Doilea Război Mondial, rămâne regretul că, totuși, la sfârșitul războiului, în pofida sacrificiilor făcute pe Frontul de Vest (23 august 1944 – 12 mai 1945), nu ne-a fost recunoscut statutul de cobeligerant la victoria Națiunilor Unite, iar frontiera de est a României a fost stabilită în conformitate cu prevederile Convenției de Armistițiu semnată la Moscova pe 12 septembrie 1944, respectiv cea din seara de 28 iunie 1940.

La 80 de ani la începutul unor evenimente care aveau să ne ducă, într-un final, în Primăvara Victoriei, rămâne un mare adevăr istoric, de necontestat: la ultimul asalt am participat și noi! Până la capăt și plătind din greu pentru bucuria victoriei finale!

_______________________

* Editorial publicat în numărul 5 (17)/2021 al revistei Enigmele Istoriei