În cursul serii de 16 februarie 2017, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina împreună cu Protoieria II Capitală – Parohia Mărcuța din București au organizat o seară omagială dedicată celui care a fost un simbol al luptei basarabenilor pentru reîntregirea României cu Basarabia răpită în 28 iunie 1940, preotul Vasile ȚEPORDEI. Acesta s-a născut la data de 5 februarie 1908, în sudul Basarabiei, comuna Cârpești, județul Cahul. A absolvit ca premiant Facultatea de Teologie din Chișinău, dedicându-se învățământului. A profesat la diverse licee de tradiție din oraș. El este cel care a editat și a condus revistele „Raza” și „Basarabia” din timpul României Mari, prin care s-a menținut vie, o profundă și luminoasă spiritualitate printre românii basarabeni. A făcut misionarism prin gazetărie, întreținând vie flacăra românismului, față de intențiile Uniunii Sovietice de a-i deznaționaliza pe românii din Basarabia.

În fatidicul an 1940, după retragerea administrației românești din Basarabia, preotul Vasile Țepordei s-a refugiat cu familia în București, iar mai târziu, a fost arestat și trecut prin toate beciurile, anchetele și torturile Securității comuniste din București. La un interogatoriu foarte dur, la securitate, preotul Vasile Țepordei le-a răspuns anchetatorilor:  „V-am spus tot ceea ce trebuia. Răspunsurile căutate le găsiți în colecțiile gazetelor «Raza» și «Basarabia», pe care le-am condus opt ani. Acolo veți găsi și nume de oameni și ideile promovate. Sunt mândru de colaboratorii mei și de ideile respective. Basarabia este scumpă și sfântă, este a noastră și noi suntem ai ei”.

Cu această ocazie au conferențiat dr. Ion CONSTANTIN, Marian CLENCIU, președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, istoricul Gabriela IELENICZ, precum și președintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu, dr. Constantin CORNEANU.