În contextul evoluției evenimentelor politico-diplomatice și militare din spațiul ex-sovietic de la începutul anului 2022, mai ales cu precădere cele de după 24 februarie, s-au născut numeroase întrebări, controverse și dezbateri cu referire la extinderea NATO spre Est ceea ce reprezintă, în continuare, un pericol pentru securitatea națională a Federației Ruse, în opinia actualilor lideri de la Kremlin. Recitind paginile de istorie și rememorând anii de sfârșit ai Războiului Rece descoperim faptul că au fost erori de percepție strategică și de comunicare între decidenții politico-diplomatici ai Marilor Puteri, care au afectat arhitectura sistemului de relații internaționale de la începutul anilor ’90.

Pe 9 februarie 1990, la Moscova, în dialogul avut de către Mihail S. Gorbaciov cu James Baker, secretarul de stat al Statelor Unite, acesta din urmă a declarat că „unificarea Germaniei nu va duce la extinderea spre Est a organizației militare NATO” și că el ar saluta o garanție că „jurisdicția militară NATO nu se va extinde nici cu un centimentru spre Est”. Pe 10 februarie 1990, cancelarul RFG, Helmut Kohl, aflat în vizită la Moscova, îi va confirma liderului sovietic de la Kremlin că „NATO nu se va extinde în Est”. Consilierii lui Mihail S. Gorbaciov au confirmat după destrămarea Uniunii Sovietice faptul că liderul sovietic a crezut în cele declarate personal de liderii occidentali și nu a cerut o garanție scrisă în ceea ce privește o viitoarea extindere a NATO spre Est.

La Washington, în perioada de început a anilor ’90, va exista o confruntare între două doctrine de bază privind politica externă americană: cea privind plasarea relației ruso-americane în prim-plan, în detrimentul extinderii NATO, reprezentată de Strobe Talbott, secretar de stat adjunct, și cea a lărgirii NATO reprezentată de Richard C. Holbrooke, fostul asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene și canadiene. În final avea să capete întâietate opinia lui Strobe Talbott concretizată în formula Parteneriatului pentru Pace (PfP) lansată la Bruxelles pe 10 – 11 ianuarie 1994 cu ocazia Summit-ului NATO.

A fost Mihail S. Gorbaciov un naiv sau liderii euro-atlantici au riscat într-un mod asumat prezentul și viitorul arhitecturii de securitate a sistemului de relații internaționale de pe bătrânul continent?!

_____________________________________

* Editorial publicat în nr. 1 (28)/2023 al revistei Enigmele Istoriei