Recent am revăzut Grivița, Plevna și Vidin, locurile în care trupele române s-au acoperit de glorie în primul lor botez al focului după renașterea statalității românești și-a puterii sale armate. Una dintre subunitățile care aveau să se acopere de glorie în luptele de la Grivița și Plevna avea să fie și Bateria a 3-a din Regimentul 3 artilerie, comandată de căpitanul Gheorghe Lupașcu, în structura căreia se aflau și 44 de pompieri din Secțiile Giurgiu, Ploiești și Brăila.
În condițiile existenței unui redan în fața Griviței, care împiedica operațiunea de amplasare a artileriei române și ruse la o distanță favorabilă executării focului direct asupra pozițiilor fortificate ale otomanilor, trupele române au atacat redanul în dimineața zilei de 27 august 1877. În condițiile unei situații tactice dificile, pompierii-artileriști din Bateria a 3-a vor ocupa, „în goana cailor”, poziții lângă artileriștii Bateriei 1 călăreață din Regimentul 3 artilerie și vor obliga, astfel, prin tirul lor, trupele și artileria otomană să se retragă. Ca urmare a tirului rapid și precis al artileriștilor din Bateria a 3-a, redanul a putut fi păstrat. În următoarele zile, pompierii-artileriști vor rezista cu succes pe această poziție ce va fi cunoscută ca fiind „Bateria de la Movilă”.
Ca urmare a acestui succes militar, întreaga Bateria a 3-a din Regimentul 3 artilerie a fost citată prin Ordinul de Zi nr. 53 din 28 august 1877 al Marelui Cartier General al Armatei Române, iar căpitanul Gheorghe Lupașcu a fost decorat cu ordinul militar „Steaua României cu spade”. Imperiul Țarist l-a decorat pe comandantul Bateriei a 3-a cu ordinele militare „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Ana”, iar restului Bateriei le erau acordate câte patru cruci ale ordinului militar rus „Sfântul Gheorghe” și medalia românească „Virtutea Militară”.
Numele căpitanului Gheorghe Lupașcu se află înscris, pentru eternitate, în galeria puținilor ofițeri străini care au primit înalta distincție militară rusească și al căror nume se regăsesc în Sala Ordinului „Sfântul Gheorghe” din Kremlin. Căpitanul Gheorghe Lupașcu și pompierii săi artileriști au fost unii din cei 1.727 de pompieri (56 ofițeri și asimilați, 1.671 trupă) care se vor acoperi de glorie la Plevna, Rahova și Vidin.
Și, totuși…ar fi nedrept să uităm eroismul și sacrificiul cuceritorilor Independenței de Stat a României, printre care au fost și pompierii-militari!
__________________________
* Editorial publicat în nr. 7 (19)/2021 al revistei Enigmele Istoriei