În fiecare lună decembrie din ultimele trei decenii scurse de la ceea ce a fost Revoluția Română din Decembrie 1989, pentru unii, sau evenimentele din Decembrie 1989, pentru alții, se reia în discuție în mediul academic și în mass-media, fără a mai vorbi despre comentariile de pe rețelele de socializare, teoria complotului pus la cale de către Statele Unite și Uniunea Sovietică la Summit-ul de la Malta (2 – 3 decembrie 1989) împotriva României socialiste. În opinia adepților acestei teorii, un argument hotărâtor în susținerea acestui „adevăr” istoric este oferit de cele petrecute la Moscova pe 4 decembrie 1989.

La finalul ultimei întâlniri dintre Nicolae Ceaușescu și Mihail S. Gorbaciov, desfășurată la Moscova pe 4 decembrie 1989, delegația română a insistat pentru organizarea unei întâlniri a celor doi prim-miniștri pentru a examina unele aspecte ale relațiilor economice bilaterale. Prim-ministrul Nikolai I. Rîjkov a propus ca întâlnirea să aibă loc pe 9 ianuarie 1990, însă Constantin Dăscălescu, prim-ministrul României socialiste, a solicitat o devansare a datei, în condițiile în care România se confrunta cu dificultăți economice severe. Referindu-se la acest moment, istoricul și diplomatul Vasile Buga, martor ocular al acelei clipe istorice în calitate de interpret de limbă rusă al președintelui Nicolae Ceaușescu, consemnează: „În acest moment al discuției dintre cei doi premieri a in­ter­venit Mihail S. Gorbaciov, care li s-a adresat: «Veți mai trăi până la 9 ianuarie!», formulă interpretată într-o serie de medii românești cu pretenții, inclusiv politice, în sensul că liderul sovietic i-a prorocit liderului român că nu va mai apuca ziua de 9 ianuarie 1990. Repet, remarca făcută era adresată celor doi premieri. De altfel, formula deriva din sintagma des folosită în rusă: «pojiviom, uvidim» («om trăi și om vedea»), care era uzitată de Mihail S. Gorbaciov în momentele în care nu dorea să se angajeze în stabilirea unei date exacte”.

Unii dintre noi au mai trăit și au mai văzut…însă, alții au plătit un preț extrem de greu pentru faptul că Nicolae Ceaușescu nu a acceptat că regimul săi politic devenise anacronic în contextul noilor transformări din arena relațiilor internaționale.

_____________________

* Editorial publicat în nr. 12 (24)/2021 al revistei Enigmele Istoriei