Recenta declarație a președintelui Statelor Unite, Joe Biden, referitoare la retragerea trupelor americane din Afganistan, după două decenii de lupte, mi-a readus în memorie amintirile și convingerile lui Jack Devine, unul dintre marii lideri ai Serviciului Clandestin al CIA. În volumul dedicat vieții și activității sale în cadrul CIA și pe fronturile Războiului Rece, Jack Devine concluzionând asupra lecțiilor Războiului Rece, precum și-a evenimentelor de după 11 septembrie 2001, este convins că interesele Statelor Unite în Afganistan pot fi reprezentate și apărate, în viitor, de o infrastructură de informații și operațiuni clandestine foarte puternică. Înaltul ofițer al CIA este convins că, totuși, descifrând lecțiile trecutului și prezentului, în care folosirea forței nu a ajutat prea mult Statele Unite, precum în ultimele două decenii, înțelegerea în viitor a intențiilor adversarilor reprezintă un aspect esențial al luptei, precum și utilizarea puternică a acțiunii clandestine pentru a influența evenimentele din străinătate, fără a mai fi foarte vizibili.
În timpul Războiului Rece, o operațiune a „ilegalilor” CIA din Moscova a permis recrutarea inginerului sovietic Adolf G. Tolkacev. Pentru următoarele două decenii, Adolf G. Tolkacev a sprijinit crearea superiorităţii aeriene a Statelor Unite asupra Uniunii Sovietice şi-a aliaţilor săi, astfel încât dacă în Războiul din Coreea (1950-1953) americanii pierdeau un pilot la şase inamici doborâţi iar în Vietnam un avion la două avioane doborâte, în Irak şi Balcani doborau 48 de avioane fără să piardă unul.
În condițiile în care zăngănitul armelor și retorica, din ce în ce mai belicoasă, a unor lideri politico-diplomatici sugerează o posibilă confruntare între lumea euro-atlantică și cea eurasiatică, avem nevoie de o reîntoarcere la diplomație, chiar și la acțiuni clandestine, pentru a ne putea afirma valorile în care credem și care ar putea să mențină pacea. După două decenii, trupele americane și aliații din NATO se întorc acasă, lăsând în urmă multe întrebări.
O politică externă mai flexibilă și proactivă, sprijinită de un solid program de acțiuni clandestine, va putea menține un anumit echilibru în arena relațiilor internaționale, în detrimentul folosirii forței și al suferinței umane, în favoarea păcii.
După două decenii…este timpul unei reîntoarceri!
___________________________
* Editorial publicat în numărul 4 (16)/2021 al revistei Enigmele Istoriei