Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” din Vaslui a omagiat cei 30 de ani de la izbucnirea și desfășurarea Revoluției Române din Decembrie 1989 printr-un simpozion dedicat acelor momente istorice, unice și repetabile, sub titlul Revoluția Română din 1989 – 30 de ani de la victoria însângerată. Manifestarea științifică, desfășurată în cursul zilei de 13 decembrie 2019, a fost moderată de către istoricul muzeograf dr. Laurențiu CHIRIAC și a fost onorată de prezența istoricilor dr. Florian BANU (CNSAS), dr. Alexandru GRIGORIU (IRRD 1989), dr. Valentin MARIN (IRRD 1989) și a dr. Constantin CORNEANU, președintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu” și Director Științific al IRRD 1989.

Revoluția Română din Decembrie 1989 – pledoarie pentru un concept controversat (dr. Florian BANU), Dileme și oportunism. Revoluția Română în presa americană și britanică (dr. Alexandru GRIGORIU), Câteva date statistice privind Revoluția Română din Decembrie 1989 (dr. Valentin MARIN) și Revoluția Română din Decembrie 1989 și noua arhitectură a relațiilor internaționale (dr. Constantin CORNEANU) au fost subiectele abordate în cadrul manifestării de la Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” din Vaslui. Manifestarea s-a desfășurat în prezența unui public tânăr, cu precădere liceeni, precum și a unor reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, participanți la cele petrecute în Decembrie 1989 în Vaslui, precum și în România, reprezentanți ai mass-media.

La finalul manifestării a fost oferită tuturor conferențiarilor placheta Muzeului Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” din Vaslui dedicată aniversării celor 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.