Aniversarea a 200 de ani de la izbucnirea Marii Revoluții Franceze de la 1789 a oferit opiniei publice internaționale și mass-media spectacolul desfășurării unei alte Revoluții. O Revoluție care a marcat în variate forme, „de catifea” sau sângeroase, destrămarea glacisului strategic al Uniunii Sovietice, având drept rezultat eliberarea Europei Centrale și de Est de sub ocupația directă și brutală a Armatei Roșii, precum și înlăturarea regimului social-economic și politic generat de ideologia comunistă. Anul 1989 nu a fost un an al ideilor, ci al stărilor de spirit, a fost anul în care oamenii erau gata să se lase împușcați pentru revendicările lor. Acest lucru nu a existat înainte și nici după aceea. În 1989 avea să se petreacă inimaginabilul și rămâne un an în care s-au întâmplat lucruri învecinate cu miracolele.
Într-o analiză serioasă asupra celor întâmplate, cunoscută fiind reputația sovieticilor de mari jucători de șah, precum și dezvăluirile din arhivele serviciilor secrete ale fostelor țări socialiste și ale fostei URSS, se relevă faptul că nu a fost numai și numai un miracol. Modul în care liderii de la Kremlin au pus în aplicare „noua gândire politică” sovietică în planul relațiilor internaționale, cu sprijinul brațului său secret (KGB&GRU), alimentează „teoria conspirației” privind implicarea, mai mult decât necesară, a serviciilor secrete sovietice, precum și a celor occidentale, în evoluția evenimentelor din România acelui Decembrie 1989.
Locul și rolul Revoluției Române din Decembrie 1989 în devenirea românilor reprezintă un subiect extrem de important, nu numai în efortul de a scrie istoria recentă, ci și în dorința de a putea afla dacă vrem și putem să fim o societate democratică, capabilă de reconciliere și pedeapsă în limitele legii și ale moralei. Putem să ne împăcăm cu trecutul nostru, cu adevărurile privind curajul și lașitățile contemporanilor noștri, cu imposibilitatea noastră de a ne revolta și a accepta tirania, cu abuzurile compatrioților noștri?!
În emisiunea intitulată Schimbarea la față a României, iniţiată de către jurnalistul col. (r) dr. Ion PETRESCU, realizatorul emisiunii Ziua Z de la postul 6TV, din data de 17 decembrie 2015, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU, și colonelul (r) Alexandru POLEUCĂ, martor activ al celor petrecute în decembrie 1989, au încercat să ofere explicaţii pentru modul în care s-a ajuns la imposibilitatea reformării sistemului comunist din România socialistă, a modului în care structurile de forţă ale statului socialist au fost incapabile să înţeleagă evoluţiile din arena relaţiilor internaţionale, cu profunde implicaţii geopolitice şi strategice, şi să acţioneze în consecinţă, responsabilităţile pentru jertfele de sânge şi represiunea barbară din decembrie 1989, precum şi modul în care a fost preluată puterea în statul român, de către cine şi de ce.