În contextul evoluției relațiilor internaționale și al raporturilor dintre națiunile beligerante în cel de-Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945), precum și al numeroaselor abuzuri generate de totalitarismul brun în epocă, amintirea conduitei fostului primar al orașului Cernăuți, Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892 – d. 4 iunie 1946), reprezintă un episod aparte din istoria națiunii române.

La 70 de ani de la trecerea la cele veșnice a celui care a fost Traian Popovici, primarul orașului Cernăuți (1 august – 18 decembrie 1941), Institutul „Frații Golescu”, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” au organizat o evocare a personalității și faptelor acestui demnitar al statului român în acele complicate vremuri de restriște și durere. Partenerii acestei manifestări au fost Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți (director Iurie LEVCIC).

Manifestarea s-a desfășurat în cursul zilei de 2 iunie 2016, la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Național al Țăranului, și a fost urmată de prezentarea filmului documentar „Autorizație pentru viață”, realizat de Iurie LEVCIC ( Cernăuți), care s-a aflat în dialog direct cu invitații de la București. Au rostit alocuțiuni dr. Mihai NICOLAE, președintele Institutului „Frații Golescu”, Marian CLENCIU, președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, dr. Constantin CORNEANU, președintele Consiliului-Director al AESGS „Gheorghe I. Brătianu” și Iurie LEVCIC. Moderatorul manifestării a fost jurnalistul Dorian Theodor CLENCIU, redactorul-șef al portalului electronic România Breaking News.