Vladimir Bulat este un nume bine cunoscut admiratorilor de artă, astfel încât nu este necesară o înşiruire a studiilor, activităţii ştiinţifice sau a publicisticii acestuia. Revenirea lui în spaţiul public cu o nouă carte reprezintă un eveniment nu numai editorial. Surpriza pe care Vladimir Bulat ne-a oferit-o, în seara de 6 decembrie a.c., a generat emoţii nu doar pentru autorul cărţii şi echipa organizatoare a evenimentului, ci şi pentru noi, admiratorii „ochiului” artistic al criticului basarabean.
Tristeţea determinată de dispariţia revistei Art-hoc, revistă trimestrială de arte vizuale din Republica Moldova, editată de Centrul de Artă Contemporană din Chişinău, între anii 2000-2005, a fost diminuată prin apariţia blogului ochiuldeveghe, în fond, o continuare a proiectului revistei de artă contemporană, după cum a mărturisit Vladimir Bulat. Cu tonuri personale, însă! Fie că este vorba de artă plastică, arhitectură, teatru, film, poezie, muzică, scriitură, traduceri dificile din scriitori ruşi sau simple semnale ale unor evenimente culturale, ideile, emoţiile, abordările, viziunile şi perspectivele lui Vladimir Bulat sunt proprii, diferite, surprinzătoare. „Noi credem că o carte înseamnă dialogul dintre idee, grafică şi tipar. Această carte se citeşte şi cu mintea, şi cu ochii, şi cu mâinile. Este cartea care nu încape în standard şi nici în rafturi cu dimensiuni egale. Este cartea atipică. La fel de atipică este şi producţia ei: hârtia, coperta sau legătoria”, sunt principiile după care se ghidează echipa Asociaţiei Culturale IDIOMA care ne-a oferit ocazia de a ne bucura de o nouă apariţie editorială marca Vladimir Bulat.
Cosmina Chituc, în deschiderea evenimentului, ne-a introdus în lumea Square Media şi a proiectului cultural CARTE cu ARTE, proiect aflat în plină desfăşurare, în perioada 19 noiembrie – 16 decembrie, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă, şi care se desfăşoară în Bucureşti, la UNAgaleria din str. G-ral Budişteanu, nr. 10. Noua realizare publicistică a lui Vladimir Bulat cucereşte nu doar prin conţinut, ci şi prin formă, material, detaliul tipografic, hârtie, literă, copertă, finisaj, concept. O dovadă certă a faptului că ceea ce şi-a propus Asociaţia IDIOMA, a şi înfăptuit, dovadă că se pot face lucruri de calitate într-o Românie în care oamenii, se spune, nu citesc, nu sunt intersaţi, nu cumpără carte. Şi totuşi…Vladimir Bulat ne contrazice, ne intrigă şi ne farmecă!
Conţinutul şi forma s-au împletit, s-au întrepătruns, exprimându-se în cartea Vladimir Bulat despre ochiul de veghe. Textul prinde viaţă într-o formă ce ne îndeamnă să o răsfoim, să o parcurgem filă cu filă, să descoperim bazarul ideatic al lui Vladimir Bulat. Mai mult decât atât şi cadrul în care cunoscuţii, prietenii autorului şi organizatorii proiectului şi-au dat întâlnire a fost unul aparte, nimerit pentru atmosfera de atelier, înconjuraţi de carte, obiecte, hârtie scrisă sau probele de tipar agăţate pe pereţi. „Naşterea acestei selecţii a fost o mare provocare! A fost o discuţie între noi, am fost o echipă. O echipă în care autorul, împreună cu graficianul, cu tipograful şi-au dat mâna. Şi încercăm acum să ne dăm mâna cu publicul. Pe măsură ce am construit acest proiect, ne-am dat seama că nu este vorba numai de o carte, ci şi de un obiect care trebuie să-ţi placă, născându-se astfel ideea unei ediţii limitate”, ne-a mărturisit Cosmina Chituc, redactorul publicaţiei, în seara apariţiei acestei cărţi.
„Blogul care s-a scris în ultimii şase ani îmbracă hainele tiparului. Din cele 709 articole, au fost alese mai puţin de 100! Am reuşit să facem un produs cultural, un obiect, o noutate prin formă, prin imagini, colaje, fotografii, suport textual, toate acestea susţinând astfel întregul proiect. Cartea este şi o discuţie vie din vara toridă a anului 2012. Într-o lume în care informaţia este peste tot, atunci când ştii că există un număr de oameni care te citesc sistematic sau mai puţin sistematic, cred că e un lucru pe care toţi ar trebui să ni-l dorim pentru că ceea ce ne lipseşte astăzi în lumea globală este faptul că oamenii sunt siguri. Prin intermediul acestui blog eu am cunoscut foarte mulţi oameni!”, ne-a declarat Vladimir Bulat.
Ochiul de veghe, la început titlul unei cărţi apărute în 2005, este astăzi mai mult decât un blog, este o nevoie, o necesitate de a scrie corect, complet, liber! Seara lui Moş Nicolae mi-a oferit ocazia de a-mi bucura sufletul şi încânta ochiul prin descoperirea unor oameni pasionali şi talentaţi, întărindu-mi convingerea că nimic nu este imposibil atunci când există voinţă, ambiţie şi dăruire!