Sub genericul Un veac de singurătate. Realități și percepții de-o parte și de alta a Prutului s-a desfășurat conferința publică organizată de către Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la Chișinău pe 26 martie 2018. Conferința s-a desfășurat în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu” din capitala Republicii Moldova în prezența unui public format din studenți, reprezentanți ai mass-media, ONG-uri, ai corpului universitar etc.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a onorat manifestarea și a rostit un cuvânt de introducere în tematica întâlnirii. Asupra subiectului aflat în discuție au ținut prelegeri dr. Mihaela TOADER (expert IICCMER), prof. univ. dr. Sergiu MUSTEAȚĂ (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), dr. Liviu ȚĂRANU (CNSAS) și președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, dr. Constantin CORNEANU.

Președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu” a făcut o trecere în revistă a celor petrecute în spațiul dintre Prut și Nistru, sub impactul Revoluției Ruse din februarie 1917 și, mai apoi, a loviturii bolșevice din 25 octombrie 1917 de la Petrograd, precum și despre amplificarea mișcării de renaștere națională a românilor basarabeni, crearea Sfatului Țării (21 noiembrie 1917) și a Republicii Democratice Moldovenești (2 decembrie 1917). A fost subliniat faptul că decizia politică, strategică, de Unire/Neunire a Republicii Moldova cu România, atât în 1918, cât și în 27 august 1991, a aparținut și aparține elitei politice locale mandatată, în conformitate cu principiile unei democrații, să-i reprezinte pe cetățenii aflați în spațiul dintre Prut și Nistru. Conferința a fost precedată de o întâlnire cu studenții Facultății de Istorie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Manifestarea a fost organizată în scopul aniversării celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România pe 27 martie 1918.