Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” a organizat, pe 21 noiembrie 2024, lansarea volumului Universul Rusia. Tradiție și revelație, semnat de Corneliu VLAD. Evenimentul s-a desfășurat în compania unor invitați speciali, precum Dr. Vasile BUGA – expert asociat al AESGS „Gheorghe I. Brătianu”, jurnalistul Viaceslav SAMOSHKIN (Vești din Rusia/www.vestidinrusia.com) și Dr. Constantin Corneanu, președintele AESGS „Gheorghe I. Brătianu”. Noua apariție editorială a publicistului și comentatorului de politică externă, Corneliu VLAD, reprezintă o provocare intelectuală nu numai prin titlu, Universul Rusia, ci și prin incitantul conținut.

În contextul evenimentelor care se află în derulare, începând cu 22 februarie 2022, o nouă carte despre Rusia, despre trecutul, prezentul și viitorul ei, stârnește un interes aparte iar semnătura lui Corneliu VLAD reprezintă garanția unui conținut inedit și care îndeamnă la reflecție. Volumul însumează o suită de articole care au văzut lumina tiparului în ultimii ani și prin care s-a încercat oferirea unor răspunsuri legate de Rusia și lumea rusă, de evoluțiile politice, economice, sociale și militare dintr-un spațiu geografic fascinant și temător, deopotrivă.

Între convingerea lui Zbigniew Brzeziński („O Rusie imperială nu ar putea fi o Rusie democratică”) şi cea a lui Aleksandr F. Kerenski (Rusia va deveni o ţară democratică”) se află Rusia lui Vladimir Putin ale cărei evoluţii, în arena relaţiilor economice şi politice internaţionale, sunt surprinzătoare astfel încât „necunoscuta rusă” rămâne, la acest început de mileniu, la fel de tainică precum a fost de atâtea ori în decursul istoriei. Sigur că Rusia e o ţară mare, care dispune de un potenţial de resurse naturale şi intelectuale enorm. De aceea, propun să avem totuşi încredere că vom ieşi din criză. Singura problemă este însă de timp şi de preţ”, pronostica politologul Gheorghi A. Arbatov în anii ’90. Cât va mai dura, oare, această criză şi cum va arăta lumea după ce Rusia va ieşi din ea ? Răspunsul la această întrebare se dovedeşte a fi esenţial în dorinţa de-a afla dacă lumea secolului XXI va fi unipolară sau multipolară, şi care va fi rolul Rusiei şi al ruşilor în ea. Întrebări la care volumul intitulat Universul Rusia încearcă să ofere răspunsuri. Rusia e un imens orizont de aşteptare perpetuă, care irigă imaginaţia tuturor celor interesaţi în chestiune, de la prezicătorul rus Pavel Globa la respectabili politologi americani, în spaţiul dintre aceştia aflându-se institute de cercetări şi comentatori de peste tot şi de toate calibrele”, consemnează publicistul Corneliu VLAD în paginile de început ale volumului. Referindu-se la modul în care este percepută Rusia și lumea rusă de către Occident și elitele sale, Corneliu VLAD ne reamintește faptul că specialistul francez în istorie contemporană Thomas Gomart atenționează asupra faptului că „viziunea Occidentului (despre Rusia – n.n.) se întemeiază tenace pe prejudecăţi”.

Acceptând această realitate, Corneliu VLAD consideră că între Rusia şi Europa Unită rămâne mult de defrişat, de lămurit, de restabilit ca adevăr, precum și între Rusia și România. „Rusiei i se perpetuează şi întreţine, oricum, o imagine nedreaptă. Pentru a se ajunge la o imagine întru-totul adevărată, cea reală de fapt, e nevoie să lucreze, deopotrivă, şi Rusia, şi «restul» lumii”, consideră autorul volumului. O lectură a titlurilor articolelor care alcătuiesc volumul (ex. Rusia, un orizont de aşteptare perpetuă; Despre imaginea Rusiei, cu bună credinţă; Pariu cu istoria; Cu Putin, lumea nu plictiseşte niciodată; Istoria unei țări se sprijină pe patriotism; Președintele Putin a creat un nou model statal; Rusia ţine mai mult de Europa sau de Asia?; Pariul lui Vladimir Putin; Moscova: autonomie strategică în relatia Washington-Beijing; De la Tamisa și Sena la Amur și Gange etc.) ne îndreptăște să afirmăm că autorul volumului este cel  mai rafinat cunoscător al Rusiei și lumii ruse din spațiul publicistic și editorial românesc.

Jurnalistul și comentatorul de politică externă, Corneliu VLAD, abordează momentele de prăbușire a Uniunii Sovietice, întrebările și deziluziile care au apărut ca urmare a aceste catastrofe geopolitice în adevăratul sens al cuvântului și nu numai ca afirmație a președintelui Federației Ruse, Vladimir V. Putin. Lui Mihail Sergheevici Gorbaciov i se poate aplica un titlu celebru în Hemingway, «Câștigătorul nu ia nimic», titlu pe care l-am preluat în comentariul pe care l-am scris în ziua când a ieșit din politică pentru a intra în istorie. Ar putea oare să susțină, tot cu vorbele lui Hemingway, că a fost înfrânt dar nu învins? Rememorându-i bilanțul, nu s-ar putea spune. În acest sens, foarte dur s-a exprimat senatorul Aleksei Pușkov, șeful Comisiei pentru politica informațională a Consiliului Federației: «Președintele sovietic Mihail Gorbaciov a acceptat în mod deliberat capitularea geopolitică, permițând Germaniei unite să adere la Alianța Nord-Atlantică. El ar fi putut să se opună și să ceară neutralitate pentru noua Germanie. Dar el a pășit deja pe calea capitulării geopolitice și, se pare, era mai mult interesat să primească Premiul Nobel pentru Pace decât să apere interesele naționale ale țării»”, consemnează Corneliu VLAD cu referire la personalitatea și acțiunile celui care a împins lumea rusă pe un nou drum al Istoriei.

Înțelegând că reașezarea spațiului postsovietic este un proces, nu un eveniment (titlu de articol), Corneliu VLAD consideră că reașezarea geopolitică a spațiului postsovietic rămâne și astăzi o sfidare istorică de prim plan pentru Federația Rusă și noile state independente din areal, în paralel cu crearea și dezvoltarea unor noi structuri instituționale interstatale de cooperare și integrare, dar cu celeritate aplanarea și soluționarea problemelor conflictuale și potențial explozive din acest imens spațiu eurasiatic”. Dintr-o astfel de perspectivă se naște dorința de cunoaștere, de înțelegere și de explicare a proceselor și fenomenelor care s-au petrecut și se petrec în spațiul Federației Ruse și-al lumii ruse. Toate cele întâmplate, însă mai puțin înțelese și acceptate de către Occident, fac obiectul articolelor care formează volumul jurnalistului și comentatorului de politică externă Corneliu VLAD.

Volumul Universul Rusia ne poartă, prin al său conținut, în culisele și meandrele politicii interne și externe a Federației Ruse, al jocurilor de pe arena relațiilor internaționale pe care le fac Marile Puteri ale clipelor de început ale secolului XXI, precum și nenumăratele controverse și dezbateri teoretice privind trecutul, prezentul și viitorul spațiului rusesc. Problema relațiilor confuze dintre UE și Federația Rusă, problema globalizării și deglobalizării, criza ucraineană, gafa geopolitică a secolul XX (afirmația „Sfârșitul istoriei” a lui Francis Fukuyama), modul în care este și poate fi gestionată lumea reprezintă numai câteva dintre subiectele abordate de-a lungul timpului de către autor. Abordare care ne ajută să înțelegem un prezent care pare să fie de neînțeles, însă nu pentru cei neinițiați. Dintr-o astfel de perspectivă, volumul Universul Rusia reprezintă mai mult decât un nesperat ajutor în înțelegerea lucrurilor. Este o excelentă radiografie a frământărilor și căutărilor Federației Ruse și-a lumii ruse în drumul spre modernitate și afirmare în acest secol XXI, al eforturilor care se fac pentru creşterea potenţialului de apărare şi intensificarea ritmului de dezvoltare social-economică a Federației Ruse, a înlăturării ameninţării unor revizuiri de graniţe europene postbelice, precum şi al înţelegerii rolului Federației Ruse ca factor de stabilitate în Europa şi în lume, însă neacceptat ca urmare a unor proiecte geopolitice bazate pe percepții trecute și ambiții politice născătoare de mari primejdii. Universul Rusia trebuie cunoscut, înțeles și acceptat ca fiind o realitate care își poate dezvălui misterele și necunoscutele. Corneliu VLAD ne oferă o mână de ajutor pentru a obține înțelegerea de care avem atâta nevoie în efortul nostru de-a traversa meandrele ISTORIEI.

Evenimentul organizat de către Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” a fost onorat de prezența unor istorici, jurnaliști-comentatori de politică externă, diplomați și-a unui public iubitor de adevăr istoric și-al comentariului de politică externă semnat de Corneliu VLAD.