Unul dintre cei mai talentaţi pictori basarabeni din secolul XX, Andrei Mudrea ne-a încântat sufletul şi ochiul cu ale sale celebre case mudriene sau tablouri pictate în manieră postmodernistă. Originar de pe plaiurile Orheiului, din Mitocul Vechi, acest personaj de basm al plasticii basarabene, rătăcitor prin Împărăţia Frumosului, ne-a dăruit numeroase lucrări de grafică, pictură, sculptură etc. Mesajul său este de regulă unul încifrat, ascuns într-o metaforă, de un dramatism tulburător.

Este discipol al lui Mihai Grecu şi, totodată, fondator şi membru al „Grupului Zece” împreună cu Andrei Sârbu, Anatol Rurac, Dumitru Bolboceanu, Vasile Moşanu,Ilie Cojocaru, Tudor Zbârnea, Dumitru Peicev, Victor Hristov şi Iurie Platon. În perioada 1969 – 1973 va studia la Şcoala de Arte Plastice „I. Repin”, actualmente „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Din 1975 lucrează şi studiază pictura în atelierul lui Mihai Grecu. Este profesor la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din oraşul Orhei (1975 – 1985). În 1978 debutează cu tablourile „Mama” şi „Casa părintească”. De asemenea, pe parcursul anului 1978 participă la toate expoziţiile organizate de Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova. În 1989 devine membru cu drepturi depline al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1983 se desfăşoara prima sa expoziţie personală la Chişinău, urmată de altele la Krakov (Polonia, 1987); Odessa (Ucraina); Paris (Franţa); Lisabona (Portugalia); Moscova (Rusia, 1988); Bacău (România, 1990); Aachen (Germania, 1990); Ancona (Italia, 1993); Bucureşti (România, 1994); Budapesta (Ungaria, 1994); Germania (1998). Debutul i-a fost recompensat la Moscova, în 1988, cu Premiul II şi Medalia de argint pentru tabloul „Tăcere”. În anii care vor urma, pictura lui Andrei Mudrea îi va fascina pe toţi iubitorii universului plastic basarabean.

Andrei Mudrea, un pictor care se poate autodefini?
Sunt un artist îndrăgostit de Frumuseţe şi Libertate.

Unde v-aţi format ca intelectual şi artist?
Ca artist m-am format în atelierul celebrului pictor basarabean Mihai Grecu.

Ce curent artistic vă defineşte?
Sunt devotat Artei Moderne.

Cum a influenţat Grupul Celor Zece arta plastică şi sufletul conaţionalilor dvs.?
Sper că Grupul „ZECE” a influenţat pozitiv arta plastică din Republica Moldova, ţinând cont de faptul că membrii Grupului „ZECE” sunt şi în ziua de azi avangarda Artei Contemporane.

Cum v-aţi descoperit talentul şi vocaţia pentru pictură?
Rădăcinile talentului meu vin de la Mama mea şi de la Bunica mea, care brodau şi ţeseau cele mai frumoase covoare din judeţul Orhei.

Cât de mult este încurajată arta plastică şi artiştii în Republica Moldova?
Artiştii şi Arta Plastică din Moldova este mai mult „îngropată” decât „încurajată”, din cauza ignoranţei şi a indiferenţei totale faţă de Artişti.

Ce vă inspiră? Cum vă alegeţi temele?
Mă inspiră  tot ce e Frumos, iar temele mă aleg ele singure.

Care sunt pictorii dvs. preferaţi?
Eu am noroc de o „armată” întreagă de Artişti Mari şi Frumoşi, dar cei mai aproape de suflet îmi sunt Constantin Brâncuşi şi Pablo Picasso.

Este pictura un mod de a vă comunica trăirile, emoţiile?
Fără Suflet, fără Emoţie şi fără Dragoste – nu există nimic – inclusiv şi în Artă…

Cromatica picturii dvs. contribuie la universalitatea creaţiei sau vă individualizează ca artist al spaţiului cultural basarabean?
Pentru a cuceri Oceanul Frumuseţii trebuie să te rupi de mal…pentru aceasta este nevoie de: Curaj, Talent şi Dragostea de Frumos.

Care este secretul emoţiei pe care o naşte pictura dvs.?
Talentul este un Dar Dumnezeesc, iar Artistul trebuie să transmită Bucuria acestui Dar –Tuturor Oamenilor…

Poezia a încercat vreodată să înlăture pictura? Cum aţi supravieţuit războiului dintre cele două pasiuni?
Pictura şi Poezia sunt cele mai Frumoase surori gemene care nu pot Trăi, Visa şi Crea una fără cealaltă.

Reveniţi asupra unui tablou sau rămâneţi credincios primului instinct?
Prefer să pictez zeci de variante – pentru a ajunge la varianta cea mai bună.

Unde şi când v-aţi simţit copleşit de iubirea admiratorilor dvs.?
Sunt copleşit de fiecare Suflet care a fost atins de emoţiile, gândurile sau frământările mele, iar clipe de acestea am avut destule, atât în Ţară, cât şi peste hotare. Cel mai impresionant a fost la Paris, unde eram sigur că acolo nu mai poţi uimi pe nimeni. Am greşit  –  se poate…

Cât de mult înseamnă pentru dvs. întâlnirea cu publicul?
Pentru mine este mai important – ce dăruieşti publicului. El trebuie să fie scăldat în Frumuseţe şi Lumină…

Care este crezul dvs. artistic?
Căutare – până la ultima suflare! Artistul trebuie să Caute, să Creeze, să Progreseze – aceasta este menirea unui Artist Adevărat – să Creeze ceva Nou!

Credeţi că oamenilor li s-a deformat percepţia privind arta plastică din cauza condiţiilor sociale?
Societatea noastră nu este pregătită absolut, pentru percepţia Artelor Plastice. Majoritatea oamenilor au avut parte de o oră de desen pe săptămână, şi aceea dusă de profesorul de muncă (educaţie tehnologică). Majoritatea oamenilor nu cunosc care este diferenţa între tablou şi panou…În domeniul Artelor Plastice societatea este analfabetă, iar în şcoală – nici azi nu se studiază Istoria Artelor, care ar trebui să fie în mod obligatoriu, dacă dorim să ne civilizăm cât de puţin…

Domnule Andrei Mudrea ce vă tulbură şi vă emoţionează atunci când pictaţi?
Am doar o singură emoţie – să nu mi se termine pânzele şi culorile…

Rămâne pictorul rătăcit în această lume modernă sau lumea continuă să rătăcească în căutarea pictorului?
Prefer să rătăcesc eu prin Împărăţia Frumosului şi să mă găsească Lumea plin de Frumuseţe…Vă mulţumesc pentru atenţie şi vă doresc să vă ningă Norocul oriunde vă veţi afla!

Cu drag,

Andrei Mudrea